Schermgebruik jonge kinderen: positieve ontwikkeling in zicht

Peuter kijkt geconcentreerd naar een smartphone terwijl hij op een stoel zit

Jarenlang hoorden we vooral zorgelijke verhalen over het schermgebruik van jonge kinderen, maar er is goed nieuws! Maar recent onderzoek wijst op een opvallende verandering. Ouders worden bewuster en de schermtijd van jonge kinderen daalt.

Ouders pakken regie: minder schermtijd, meer kwaliteit

Uit het meest recente Iene Miene Media-onderzoek blijkt dat ouders van kinderen tussen 0 en 6 jaar steeds vaker actief stilstaan bij het schermgebruik van hun kind. Waar eerder kwantiteit de boventoon voerde, ligt de nadruk nu meer op de inhoud van wat kinderen kijken of doen. Er wordt dus kritischer gekozen voor educatieve, rustige of creatief prikkelende content.

Ook opvallend: de gemiddelde schermtijd van jonge kinderen is voor het eerst sinds jaren licht gedaald. Dit laat zien dat het gesprek dat ouders steeds vaker de stap zetten om duidelijke afspraken te maken, schermgebruik te begeleiden en zelf het goede voorbeeld te geven.

Nieuwe generatie ouders, nieuwe mindset

Volgens dit onderzoek van Netwerk Mediawijsheid is de houding van ouders veranderd: 79% vindt het belangrijk om hun kind van jongs af aan bewust met media te leren omgaan. Dat is een groot verschil met tien jaar geleden. Er ontstaat een generatie ouders die zich bewust is van risico’s als overprikkeling, oogschade en verschuivingen in sociaal gedrag, maar die ook kansen ziet om media positief in te zetten in de opvoeding.

Deze positieve beweging betekent niet dat er geen zorgen meer zijn. Juist door de veranderende houding ontstaat ruimte voor verdieping: Hoe stel je grenzen die werken? En hoe houd je het gesprek over digitale media open?

Samen werken aan gezonde schermgewoonten

De positieve ontwikkeling in schermgebruik onder jonge kinderen is bemoedigend. Het laat zien dat veel ouders niet langer tegenover technologie zijn, maar leren ermee omgaan op een manier die past bij de ontwikkeling van een kind.

Wil jij als school aan de slag met mediawijsheid? Bekijk hier hoe!