Digitale geletterdheid staat steeds hoger op de onderwijsagenda. Niet gek, want in een wereld waarin technologie een centrale rol speelt, is het cruciaal dat kinderen leren navigeren in de digitale samenleving. Maar hoe pak je dat aan op school? Wij geven je drie praktische tips om digitale geletterdheid doelgericht en effectief vorm te geven.
1. Digitale geletterdheid start met een heldere visie
Zonder duidelijke visie blijft digitale geletterdheid vaak hangen in losse lesjes of incidentele projecten. Een goed vertrekpunt is om met het team te bespreken wat je leerlingen nodig hebben om digitaal vaardig en weerbaar te worden. Denk aan themaβs als mediawijsheid, informatievaardigheden, online veiligheid en computational thinking.
Het is je vast niet ontgaan: digitale geletterdheid wordt binnenkort een verplicht onderdeel van het curriculum. De actualisatie van de kerndoelen door SLO is in volle gang. Elke school zal hier straks invulling aan moeten geven. Door nu al een visie te formuleren, ben je goed voorbereid op wat komen gaat.
2. Werk planmatig en integreren in het curriculum
Digitale geletterdheid vraagt om een doordachte en planmatige aanpak. Veel scholen lopen vast omdat ze geen overzicht hebben van wat er al gebeurt en waar nog hiaten zitten. Ons advies: breng eerst de huidige situatie in kaart. Gebruik daarna een format of model om stapsgewijs te bouwen aan een doorlopende leerlijn.
Wij ondersteunen scholen met een aanpak waarin digitale geletterdheid structureel wordt ingebed in het onderwijs. Bekijk onze totaaloplossing voor de implementatie van digitale geletterdheid, waarin we scholen van A tot Z begeleiden bij dit proces.
3. Zet je team in zijn kracht
Digitale geletterdheid is geen solo-actie van een ictβer of enthousiaste leerkracht. Het werkt pas echt als het team zich eigenaar voelt van het thema. Investeer daarom in kennis en draagvlak. Denk aan gezamenlijke studiedagen, inspirerende voorbeelden of het inzetten van een externe digicoach.
Bij Digiwijzer helpen wij scholen met trainingen, advies en praktische tools om het team te versterken. Onze digicoach begeleidt het hele proces, zodat het geen extra last wordt, maar juist energie oplevert.
Wil je werk maken van digitale geletterdheid op jouw school? Neem contact op met Digiwijzer en ontdek hoe wij jouw team kunnen begeleiden naar structureel en duurzaam digitaal onderwijs.