Emoji’s zijn niet meer weg te denken uit onze digitale communicatie. Wat begon als een speelse toevoeging, is uitgegroeid tot een complex systeem van symbolen met soms verborgen betekenissen, vooral onder jongeren. Het is belangrijk voor ouders en scholen om deze dubbele betekenissen te begrijpen om de communicatie van jongeren beter te kunnen duiden.
Emoji’s zijn niet altijd wat ze lijken
Sommige emoji’s lijken onschuldig, maar dragen een verborgen boodschap. Dit kan het voor buitenstaanders, zoals ouders en docenten, lastig maken om de signalen van bijvoorbeeld online pestgedrag te herkennen. Eerder schreven we al een stuk hierover.
Emoji-woordenboek voor ouders en scholen
Hieronder volgt een overzicht van veelgebruikte emoji’s met hun dubbele betekenis:
🍆 – Mannelijk geslachtsdeel
🍑 – Billen
😉 – Flirterige of uitdagende toon
❤️ – Liefde
💜 – Seksuele aantrekkingskracht
💛 – Interesse
🧡 – Geruststelling
💀 – “Ik lach me dood”, extreem grappig
🐝 – “Ik ben erbij”
🧢 – ‘Cap’ betekent ‘leugen’ (iemand liegt)
🐍 – Verrader
🚩 – Rode vlag; waarschuwing voor potentieel problematisch gedrag in relaties
Let op: emoji’s hebben niet altijd deze betekenissen. De context van het bericht is essentieel. Let op het totaalplaatje: wat wordt er verder gezegd, wat is de relatie tussen de afzender en ontvanger, en in welke context vindt het gesprek plaats?
Bewustzijn is de sleutel
Om deze signalen te herkennen, is kennis over digitale communicatie cruciaal. Wat kun je doen als school of ouder? Blijf op de hoogte van trends: volg actuele ontwikkelingen over wat er bij de jeugd speelt. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en mis niks meer!