Online gedrag verandert, maar onze normen blijven achter
De wereld verandert razendsnel. Jongeren groeien op in een digitale samenleving waarin delen, liken en reageren vanzelfsprekend zijn. Maar de omgangsvormen die we offline vanzelfsprekend vinden, zijn online soms ver te zoeken. Wat vroeger als schending van privacy werd gezien, is nu “gewoon een screenshot”. Het delen van gevoelige beelden of persoonlijke gegevens gebeurt vaak zonder nadenken. Tijd voor een wake-up call!
Waarom online gedragsverandering nodig is
Bij Digiwijzer merken we dagelijks hoe lastig het is voor ouders en scholen om grip te krijgen op het online gedrag van de jeugd. Jongeren hebben vaak weinig besef van de impact die online acties kunnen hebben. Denk aan het doorsturen van intieme foto’s, het online belachelijk maken van klasgenoten of het onbewust verspreiden van persoonsgegevens.
Dit gedrag aanpakken met regels en verboden heeft maar beperkt effect. Wat we echt nodig hebben, is een maatschappelijke omslag: het ontwikkelen van gezonde normen en waarden rondom online gedrag.
Van incident naar inzicht: waarom normen werken
De discussie over welke normen en waarden gelden op het internet laat zien dat veel mensen zoekende zijn. We weten wel wat mag, maar niet altijd wat Γ©cht goed is om te doen. En dat verschil is belangrijk. Het gaat niet om controle, maar om bewustwording. Jongeren leren pas verantwoordelijkheid als ze begrijpen waarom iets kwetsend, schadelijk of onveilig kan zijn.
Een voorbeeld hiervan wordt besproken in deze blog van Digiwijzer, waarin het delen van vakantiekiekjes wordt besproken als voorbeeld van hoe online gedrag genormaliseerd raakt. De blog maakt duidelijk dat we soms te makkelijk omgaan met het online delen van informatie. Denk aan fotoβs van halfnaakte kinderen op het strand, of updates die laten zien dat je huis leegstaat. Het benadrukt dat gedragsverandering niet alleen gaat over jongeren aanspreken, maar ook over kritisch kijken naar ons eigen digitale gedrag. Het veranderen van de norm begint dus niet bij regels, maar bij bewustwording Γ©n het goede voorbeeld geven.
Hoe scholen en ouders kunnen bijdragen aan gedragsverandering
Bij Digiwijzer geloven we dat gesprek en educatie kan leiden tot gedragsverandering. Daarom bieden wij ondersteuning aan scholen en ouders met diverse oplossingen, zoals digicoaches en lesmodules.
Door kinderen vroeg bewust te maken van online normen, leggen we de basis voor gezond digitaal gedrag. Net zoals je leert om niet zomaar iemand uit te schelden op het schoolplein, moeten we ook leren dat je geen vervelende video deelt in een groepsapp.
Tijd voor een digitale gedragsverandering!
Als samenleving moeten we het normaal gaan vinden om niet alles te delen. We moeten elkaar aanspreken op ongepast online gedrag, net zoals we dat offline doen. Pas dan ontstaat er duurzame verandering.
Bij Digiwijzer helpen we daar graag bij. Of het nu gaat om trainingen, digicoaching of praktische tools: wij zetten ons in voor een digitale wereld waarin respect, veiligheid en verantwoordelijkheid centraal staan.