Tips voor gezonde computerhouding van kinderen

Computerhouding

Leerlingen hebben steeds vaker lessen waar een computer aan te pas komt. Ze worden er bovendien mee opgegroeid. Het gevaarlijke hiervan is dat zij een verkeerde lichaamshouding aannemen. Als je op de computer aan het werk bent, zak je al snel in elkaar. Je kunt dan rugklachten krijgen en last van je nek en schouders. Vooral voor jonge kinderen die nog in ontwikkeling zijn, is dit slecht. Gelukkig zijn hier veel kleine trucjes voor, zodat leerlingen een gezonde computerhouding kunnen aannemen tijdens de les! Gezond computeren begint bij de juiste zithouding.

Stilstaan bij computerhouding

De plek en de hoogte van het scherm is van belang. De computer moet op ooghoogte staan, zodat je je nek niet kunt belasten. Met de juist afgestelde tafel, stoel en scherm kom je al een heel eind. Stilstaan bij je zithouding is hierbij ook een belangrijk onderdeel. Wijs de leerlingen op een gezonde computerhouding, voordat de les begint. Zodra zij stilstaan bij hun zithouding, kunnen zij dit vanzelf aanpassen. Het is dus belangrijk dat kinderen weten wat het verschil is tussen een gezonde- en ongezonde computerhouding. Maak hier lessen over en bespreek het met de klas!

Beweeg en pauzeer

Als de computerles halverwege is, kan er een pauze ingelast worden. Een tip is om de kinderen tijdens de pauze een aantal lichamelijke oefeningen of spelletjes te laten doen, zonder dat zij naar hun mobieltjes grijpen. Het lichaam heeft minimaal 10 minuten pauze nodig zonder een scherm. Schud alles lekker los en laat de kinderen ook zelf leuke oefeningen bedenken. Voornamelijk je ogen hebben deze rust tussendoor echt nodig. Voor de ogen is het bovendien goed om af en toe even weg van het scherm te kijken, tijdens het computeren.

Beloon gezond computeren

Als docent is het goed om tijdens de computerles bij te houden of de kinderen een gezonde zithouding aannemen. Als dit wordt gekoppeld aan een spel of een wedstrijd, voelt dit voor hen niet als verplichting. De kinderen gaan op een gegeven moment begrijpen wat de gedachte is achter een gezonde computerhouding. Een spel dat gekoppeld kan worden aan de zithouding tijdens computeren is β€˜Commando’. Commando bolle rug, rechte rug, onderuitgezakt of dichtbij het scherm. Dit zijn variaties van het spel en op deze manier kunnen zij hier beter op letten.

Benieuwd naar meer tips en blogs van Digiwijzer? Klik dan hier!