AI laat kinderen praten met fictieve personages: innovatie of risico?

Meisje in eenhoornpak kijkt glimlachend naar haar telefoon

Wat als je kind een WhatsApp-berichtje stuurt naar Dikkie Dik of Elsa, en binnen een seconde een persoonlijk antwoord krijgt? Dankzij kunstmatige intelligentie is dat geen toekomstmuziek meer. Het Colombiaanse bedrijf ClickArte heeft een systeem ontwikkeld waarmee kinderen via WhatsApp kunnen communiceren met hun favoriete fictieve personages. Maar hoe leuk en leerzaam dit ook klinkt, het roept ook direct belangrijke vragen op over privacy, veiligheid en digitale opvoeding.

Een nieuwe vorm van digitale storytelling

Het innovatieve project van ClickArte tilt storytelling naar een nieuw niveau. Kinderen kunnen berichten sturen naar een personage, en de AI genereert vervolgens een gepersonaliseerd antwoord in de stijl van het karakter. Hierdoor ontstaat een interactieve ervaring die fantasie, technologie en taalontwikkeling combineert.

Volgens The Times richt het project zich op jonge kinderen en klassieke kinderboekenfiguren. De AI-gestuurde personages beantwoorden vragen, geven informatie of reageren speels op input van het kind.

Voor uitgevers en educatieve platforms biedt dit grote kansen. Storytelling wordt persoonlijker, betrokkenheid neemt toe en kinderen ontwikkelen digitale vaardigheden spelenderwijs. Maar deze ontwikkeling raakt ook aan iets fundamenteels: de manier waarop jonge kinderen leren onderscheiden wat echt is en wat niet.

AI in de kinderwereld: kansen Γ©n risico’s

Hoewel AI steeds vaker wordt ingezet in het onderwijs, is een AI-personage dat 24/7 reageert op je kind wel degelijk iets anders dan een educatieve tool. Het is belangrijk om stil te staan bij vragen als:

  • Wie controleert wat het personage zegt?
  • Wat gebeurt er met de data van het kind?
  • Snapt een kind dat het met een robot praat, en geen echt vriendje?

Juist jonge kinderen zijn gevoelig voor verwarring tussen fantasie en werkelijkheid. Zonder duidelijke kaders kan zo’n AI-tool onbedoeld bijdragen aan vervreemding of zelfs ongewenste afhankelijkheid van technologie.

De rol van ouders en scholen

Als ouder is het cruciaal om betrokken te blijven bij dit soort digitale innovaties. Bespreek met kinderen hoe AI werkt, wat het wel en niet kan, en waarom het belangrijk is om bewust om te gaan met technologie. Digitale opvoeding is geen luxe, maar noodzaak.

Bij Digiwijzer ondersteunen we scholen bij het implementeren van verantwoorde digitale educatie. Via onze AI-implementatie-aanpak helpen we scholen stap voor stap bij de introductie van AI in het onderwijs, mΓ©t oog voor ethiek, veiligheid en didactiek.

Wil je als school meer grip krijgen op de inzet van AI in de klas? Of wil je met je team aan de slag met digitale weerbaarheid bij jonge kinderen? Onze digicoach verzorgt gastlessen en trainingen op maat.