Praat over oorlog in de klas 

oorlog oekraïne kinderen les

Beelden van de oorlog, worden op allerlei manieren gedeeld. De kinderen zien dit op het (jeugd)journaal, maar uiteraard ook via verschillende social media. Vooral TikTok speelt hier een grote rol in. Jonge kinderen kunnen via TikTok gemakkelijk beelden van de oorlog te zien krijgen. Deze video’s zijn gevaarlijk, omdat niemand verteld over de situatie achter de video. Helaas zien de kinderen dankzij social media vaak meer beelden dan goed voor ze is. Sommige kinderen kunnen goed tegen deze beelden, maar er zijn genoeg kinderen die de beelden heel beangstigend vinden. 

Hoe praat je over de oorlog met leerlingen?

Wanneer je merkt dat kinderen de situatie in Oekraïne meekrijgen, is het belangrijk om hierover te praten. Zij willen dit graag met iemand bespreken, dit kan met een vertrouwenspersoon zijn, maar ook gewoon met meerdere leerlingen uit de klas. Ze horen ook graag wat er speelt. Ook is het belangrijk om je uitleg af te stemmen op de leeftijd. Veel kinderen kijken bijvoorbeeld naar het (jeugd)journaal. Zij willen dan graag weten hoe hun vader, moeder, meester of juf over de oorlog denken. Vinden zij het eng? Wat gaat er gebeuren? 

Maar ook pubers willen meer over de oorlog weten, zeker wanneer zij het nieuws volgen. Echter komt deze doelgroep nóg meer in contact met oorlogsbeelden via social media. Het is daarom belangrijk dat ouders en docenten de jongeren informeren over de situatie. Probeer de jongeren wel een beetje gerust te stellen. We bedoelen hiermee niet dat je de situatie moet ontkennen of niet serieus moet nemen, maar maak ze ook niet angstiger en bezorgder dan ze misschien al zijn. Het is belangrijk om op je eigen houding te letten tijdens dit gesprek. Denk goed na over wat je wilt vertellen en zorg ervoor dat je genoeg kennis hebt van het onderwerp. Jongeren zijn gevoelig voor reacties van volwassenen. Wanneer jij als volwassene je emoties niet onder controle hebt, komt dit slecht over op de jongeren.

Tegenwoordig is het erg makkelijk om video’s of foto’s te delen, waardoor er duizenden filmpjes op het internet te vinden zijn. Het is belangrijk dat kinderen niet te veel heftige beelden zien. Dit blijft in het geheugen en kan zeer schadelijk zijn. Wanneer volwassenen aangedaan zijn, kan dit invloed hebben op de kinderen. Het is wel belangrijk om eerlijk te zijn. Je hoeft niet te veel in detail te treden, maar geef wel duidelijk aan wat er speelt. 

Wil je weten hoe je met leerlingen over serieuze onderwerpen, zoals de oorlog, moet praten. Neem dan contact met ons op!