Squid Game, hoe ga je als docent hiermee om?

Squid Game

Tijdens onze lesvideo’s hebben we het vaak over verschillende challenges die populair zijn onder jonge kinderen. Squid Game is er daar nu een van. De Zuid-Koreaanse serie is gewelddadig en niet geschikt voor hen. De serie gaat over mensen met hoge schulden die kinderspellen spellen en hun leven riskeren. Hieruit is er een challenge ontstaan waarbij Annemaria Koekoek wordt gespeeld. Degene die af is, wordt zogenaamd doodgeschoten. Geen challenge waar kinderen zich mee bezig moeten houden dus. De Netflixserie Squid Game is hét gespreksonderwerp geworden, ook op de basisschool. Hoe ga je hier als docent mee om?

Impact van Squid Game

Docenten vragen zich af of ouders bewust zijn van de impact hiervan. In België gingen leerlingen elkaar te lijf tijdens Annemaria Koekoek. In Frankrijk werd ook geweld gebruikt bij het spel en in Engeland zijn ouders gevraagd om hun kinderen niet naar de serie te laten kijken. Ouders hebben vaak niet door wat hun kinderen bekijken in de online wereld. Tegenwoordig wordt veel op internet gezet wat iedereen zomaar kan zien. Veel ouders zijn geschrokken van de serie waarin een kinderspelletje eindigt in een moordpartij. De Zuid-Koreaanse serie kan gewelddadig gedrag uitlokken op jonge leeftijd. Het is dus geen goed voorbeeld voor kinderen die nog de juiste basis nodig hebben. Op deze leeftijd nemen ze namelijk al snel dingen aan, omdat ze makkelijk te beïnvloeden zijn.

Omgang

Kinderen willen altijd meegaan met de hype. Je moet sterk in je schoenen staan om er niet aan mee te doen. Het is dus lastig voor hen als ze Squid Game niet mogen kijken van hun ouders. Het is belangrijk om de communicatie open te houden en aan te geven dat jouw kind altijd bij je terecht kan, als het spannend is voor hem of haar. Zo voorkom je dat de angsten worden opgekropt.

Als docent kan je ook eerlijk zeggen wat je ervan vindt, maar uiteindelijk is het toch de keuze van de ouders. Daarnaast kun je in de les de serie dieper analyseren. Hoe zou jij reageren in zo’n situatie? En wat zijn de positieve aspecten van Squid Game? Probeer de leerlingen uit de dagen en maak hen bewust van de consequenties.

Leerlingen bewust maken van de consequenties van gewelddadige series of games? Bekijk ons aanbod!