Computational thinking, wat is het precies?

computational thinking

Het blijft een vage term voor de meeste docenten en leg het dan ook nog maar eens uit aan de leerlingen. Computational thinking is vaak nog onduidelijk wat het betekent. Het wordt voor de leerkrachten daarom lastiger om dit thema te behandelen. Men denkt vaak dat het over programmeren gaat. Dit klopt ook, maar er komt nog meer bij kijken. Het begrip is misschien wat lastiger, maar zeker niet minder belangrijk. Daarom zullen wij van Digiwijzer het haarfijn voor je uitleggen.

Lost technologie onze problemen op?

Computational thinking is het begrijpen hoe je technologie kunt inzetten voor het oplossen van een bepaald probleem. De kinderen leren hoe ze een computer opdrachten kunnen geven. Daarnaast is het belangrijk om te weten hoe ze een het gebruiken als een verlengstuk van zichzelf. Het gaat verder dan alleen instructies geven aan een robot. Denk aan de technologie die ook buiten wordt gebruikt. Voor ons is een stoplicht heel gewoon, maar je moet weten hoe het werkt. Technologie wordt op allerlei verschillende manieren gebruikt om ons leven aangenamer te maken. Kijk rond in de klas of op straat, welke technologieรซn zijn te herkennen?

Computational thinking en ICT-basisvaardigheden

Vaak worden deze twee termen door elkaar gehaald. De รฉรฉn is de basis en dat ander gaat dieper in op de theorie. De begrippen hebben veel met elkaar te maken, maar zijn duidelijk verschillend. Bij ICT-basisvaardigheden krijgen kinderen uitleg over apparaten en de programma’s die daar op staan, zoals Powerpoint en Word. Bij Computational Thinking gaat het om de manier hoe de computer denkt.

Bij dit thema leren de kinderen waarvoor zij een computer kunnen inzetten en hoe een computer denkt. Een computer gebruikt men voor creatieve en educatieve doeleinden. Om ervoor te zorgen dat leerlingen op de juiste manier met elektrische apparaten omgaan, krijgen ze les over ICT-basisvaardigheden.

Leerlijn Digitale Geletterdheid van Digiwijzer

Digiwijzer is druk bezig met leerlingen het juiste onderwijs bieden over digitale geletterdheid. Computational thinking kan hierbij natuurlijk niet ontbreken. We besteden aandacht aan elk begrip dat belangrijk is in de online wereld. Laat jouw leerlingen kennismaken met de digitale samenleving.