Start pilotfase: Tientallen scholen starten met Digiwijzer

digiwijzer

Na een lange periode van zeker 10 maanden volop ontwikkelen, testen, brainstormen, herstellen en verbeteren, kunnen we eindelijk starten met de pilots van de leerlijn Digitale Geletterdheid. Vanaf maart 2021 gaan de eerste scholen met een pilot van Digiwijzer aan de slag. Van enkele besturen en grote scholen in de stad, tot kleine scholen in ons plaatselijke dorpje.

Lancering leerlijn

In de tweede helft van het schooljaar 2020-2021 beginnen we met tientallen scholen de reis naar een Digiwijzer Nederland. De eerste docenten, leerlingen en ICT-coรถrdinatoren maken kennis met de digitale leeromgeving en inhoudelijke lessen. Voor het team van Digiwijzer betekent dit tegelijkertijd dat we stappen gaan maken naar een nog betere leerlijn. Verschillende onderzoeken, analyses en feedbackrondes gaan ervoor zorgen dat we de leerlijn helemaal optimaliseren richting het nieuwe schooljaar 2021-2022.

Digitale leeromgeving

In de omgeving van Digiwijzer ligt de focus op gebruiksvriendelijkheid, wat voor de leerlingen betekent dat we alle mogelijke afleiding hebben beperkt. Voor de docenten is er rekening gehouden met een duidelijk overzicht in de voortgang van elke leerling. De stijl en lay-out zorgen ervoor dat het toegankelijk is voor elke gebruiker.

Vragen komen in willekeurige volgorde voorbij, om afkijken te voorkomen. De voortgang is altijd bovenin te zien, zodat de leerlingen weten hoe ver ze zijn met een bepaalde les. Zodra een leerling een goed of fout antwoord geeft, ontvangt hij of zij gelijk de feedback. Waarom is het fout? In plaats van: succes met de volgende vraag. Verder komen alle vragen en opdrachten niet in lijsten voorbij, maar per onderdeel.

Om niet alleen inhoudelijk de taal van de leerlingen te spreken, maar ook visueel, maken we bovendien gebruik van emoji’s en icoontjes in de vraagstellingen. Uiteraard kon het niet ontbreken dat we voor elke les een video hebben, in plaats van een alinea tekst met uitleg.

Digitale Geletterdheid 2021

Elke manier van samenwerken met scholen, besturen of instanties ziet het team van Digiwijzer als uniek en waardevol. We versterken elkaar en bouwen samen aan een toekomst waarin er een kleinere kloof is tussen leerlingen, ouders en docenten als het gaat om Digitale Geletterdheid. Samen gaan we voor een Digiwijzer Nederland.